Trudnoca i radni odnos - prava trudnica

Započela anelej 06.04.2008. 10:34

Novi nacin isplate trudnickog bolovanja od 29.decembra 2015.godine - Citat iz zakona:

http://serbianpuzzle.rs/forum/index.php?topic=21987.msg12383323#msg12383323

članica
Poruke:
5.367
Pol:
Citat: Soniqa poslato 27.04.2023. 19:52Kako si resila na kraju? Promenila lekara?

Nisam menjala. U mom DZ nemam neku mogućnost izbora. Svega 2 lekara na ogroman broj trudnica a kod te druge doktorke trudnice i ne idu.
U firmi su mi rekli da ako ne otvorim bolovanje moracu u drugu poslovnicu koja se nalazi na Altini (ta im je najudaljenija, dakle jasno stavljaju do znanja da hoce svega jos mesec dana obavezu oko mene), dakle i za same Beogradjane jaako daleko a tek za mene  - to bi znacilo da putujem 120km svakoga dana u užasnim uslovima javnog prevoza. Znajući da bih to tesko izdrzala a i u strahu da ne izgubim bebu, u ponedeljak sam otisla kod doktorke i rekla sta me čeka. Prepisala mi je terapiju progesteronom da podrzi trudnocu i strogo mirovanje (imajuci u vidu simptome i cinjenicu da imam 38 godina) i izdala potvrdu o nastupanju privremene sprečenosti za rad. Na osnovu nje lekarska komisija mi je juče izdala doznake za april. Krajem maja će za maj. Itd.
Inače, hvala svima na savetima i podršci, mnogo mi je značilo    strasan šok i napad panike sam dozivela proslog četvrtka i nisam znala "gde udaram" (i bez svega toga oko posla sam jako osetljiva, više su mi izraženi psihički nego fizički simptomi trudnoće) ...dobro je da sam bila makar toliko pribrana da  ne potpisem sporazumni.

članica
Poruke:
21.159
Pol:
Baš mi je drago da si uspela sve da rešiš

članica
Poruke:
5.367
Pol:
Slepci iz firme kasne sa isplatom aprilske plate. Inace, jos ogranak nije izbrisan iz APR-a. Cutim jer se bojim da mi posle namerno  odugovlace sa predajom dokumenata RFZO. Inace, izbacili su me iz Viber grupe.
Samo bahato...

članica
Poruke:
36
Pol:
Zdravo svima. Da li neko ume da mi objasni  kolika mi je plata na trudničkom? Radim godinama u istoj firmi na neodređeno,ali me buni naš interni obračun po kome se moja zarada deli na: osnovnu zaradu, prekovremeni rad, stimulacije, bonus za praznike, put i slično. Sve se to uredno uplaćuje na račun, ali ne znam šta ulazi u prosek za trudničko,i kasnije porodiljsko bolovanje.

💛D
Poruke:
9.120
Pol:
Najbolje ce ti reci osoba iz tvoje firme u finansijama koja radi obracun plate.
Taman pitas i kolika ce ti biti isplata na porodiljkom
💛D

Too glam to give a damn
Poruke:
1.609
Pol:
Lokacija:
Helve⸸e
Основна зарада, прековремени рад, рад на дан празника, награде, бонуси и слично (све што има порески третман као зарада запосленог) улази у просек.

Накнада за путни трошак, службени пут, боравак на терену и сл.  не улази у просек.

Током трудничког одсуства накнада ће ти варирати из месеца у месец у зависности од фонда радних часова за тај месец.

Број часова се множи са ценом рада по сату која се добија тако што се извлачи просек за 12 месеци који претходе месецу у ком си отворила боловање.

Нето/бруто остварен за тих 12 месеци дели се са укупним бројем сати (у које улазе и прековремени сати) и тако добијеш цену по сату и онда то множиш са 160/168/176/184.
✝ "Then I saw that there was a way to hell, even from the gates of heaven." ✝

članica
Poruke:
36
Pol:
Drugarica koja radi u Mozzart kladionici me ubeđuje da njoj bonusi i stimulacije ne ulaze u prosek bolovanja, tako da joj je na trudničkom sigurno za 20 000 manja plata. Moraću da kontaktiram ljude iz računovodstva...jer izgleda da zavisi mnogo od firme.

članica
Poruke:
36
Pol:
Takođe, imala sam i dodatni posao u oktobru (popis) ne znam jel to ulazi u prosek. Svakako jeste u prethodnih 12/18 meseci... ugovor je bio o dodatnim poslovima.

💛D
Poruke:
9.120
Pol:

članica
Poruke:
1.693
Pol:
Razlikuju se trudnicko i porodiljsko.Meni je trudnicko plaćala firma regularno, a oni su se posle mlatili sa rfzo i plata nije kasnila nikad i ona je bila 100% kao osnovna plata bez dodataka.Kada se otvori porodiljsko teret apsolutno pada na državu i plata se prima oko 21. u mesecu.Sve oko administrativnih zabrana, kredita itd...mora se obracati čini mi ministarstvu za rad za dobijanje potvrde.
Porodiljsko se uzima prosek 18 meseci pre otvaranja trudnickog i ULAZE u prosek svi bonusi, nagradjivanja.....itd.
Meni je plata razlika nekih 17ak hiljada,  tj. veća je sada na porodiljskom, nego što je bila na trudnickom bas zbog tih bonusa, prekovremenih....naravno regularno uplaćenih, ne na ruke...

Too glam to give a damn
Poruke:
1.609
Pol:
Lokacija:
Helve⸸e
Многи послодавци се довијају па разне бонусе и сл. исплаћују тако да умање порез што више могу и самим тим та накнада губи статус зараде запосленог.

Суштински
Citat...sve isplate koje poslodavac izvrši zaposlenima, po osnovu bonusa, nagrada, stimulacija, trinaesta plata i sl. predstavljaju deo zarade zaposlenog koji se uključuje u zaradu koja se isplaćuje u istom mesecu, i na koji se obračunavaju i plaćaju porez i doprinosi na zaradu.

али као што рекох све зависи од тога како је то провучено кроз обрачун. (ако је уопште провучено)

Допунски рад не улази у просек јер се опорезује другачије од основне зараде.

Citat: wampirella poslato 26.05.2023. 09:54@AlexiNeša ako dobija bonuse na ruke,eto zasto ne ulaze u prosek
Што је врло могуће обзиром да сви послодавци тог типа имају један обрачун кроз папире а неки сасвим други интерно.
✝ "Then I saw that there was a way to hell, even from the gates of heaven." ✝